· · ·

Achter de schermen

Welkom bij mijn blikje achter de schermen. Ik dacht.. misschien is t leuk om wat achtergrond informatie te delen over het ontstaan van Vrouwe Justitia, nou.. van mijn Vrouwe Justitia dan..

Voor mijn 30 april wil ik altijd graag iets anders… het eerste jaar was ik het zelf, het tweede jaar was het een anonieme Supervrouw, jaar 3 een pasgeboren baby, vorig jaar een vader met dochter en tja toen kwam dit jaar.

Eigenlijk speelde vanaf het moment dat ik besloot een red my lips ’20 te maken het idee al in mijn hoofd dat ik iets met het recht wilde doen. Ik weet dat er maar weinig (heel weinig) daders daadwerkelijk berecht worden. Ik weet ook o.a. uit eigen ervaring dat het niet mee valt om aangifte te kunnen doen.
Toen ik tijdens het fotograferen weer een verhaal hoorde van een dame die ontmoedigt werd toen ze met haar verhaal bij de politie kwam wist ik het zeker.. hier ga ik iets mee doen.. dit wil ik onder de aandacht brengen. Maar hoe?

Niet hoe maar wie..

Hoe leg ik op beeld vast dat ik er moeite mee heb dat er maar zo weinig daders van zedenmisdrijven met de politie in aanraking komen, laat staan daadwerkelijk berecht worden. Er gingen verschillende gedachten door mijn hoofd maar het was het allemaal net niet. Het eureka moment kwam toen ik van de hoe een wie maakte! Natuurlijk, het is een wie! Van alle vrouwen is er namelijk maar eentje die recht van spreken over recht heeft.

Maargoed dan heb je dat idee in je hoofd, dan moet het nog wel uitgevoerd worden!
Wat heb ik nodig om haar ‘tot leven’ te wekken? Een vrouw, een witte jurk, een blinddoek, een weegschaal (bascule), een zwaard en een mooie omgeving. Die vrouw was zo gevonden, tijdens het wandelen 1 lieve blik naar rechts en daar was ze. Samen begonnen we te brainstormen over de jurk.. waar halen we die vandaan? Marktplaats.. kringloop, vriendenkring? Nou zei ze… ik heb nog wel een wit dekbedovertrek wat ik niet gebruik! En voilà de jurk was geboren!

Photoshop..

Dan die weegschaal en dat zwaard, dat vind je niet zomaar ergens. Zeker de weegschaal niet, een ouderwetse bascule en dan ook nog eens een hangende! Op Marktplaats werd hier en daar wel iets aangeboden maar voor mijn gevoel was dat niet dat wat ik zocht. En stel dat het hem wel was.. dan koop ik hem en zit ik met dat ding opgescheept die ik verder nooit meer gebruik. Een zwaard koop je ook niet echt bij de Blokker of t Kruidvat dus bleef er weinig anders over dan Photoshop. Mijn zoektocht naar een zwaard en bascule ging digitaal verder..

Nu nog de omgeving, ik had water in mijn hoofd.. ik zag haar al staan in dr smetteloos witte jurk voor een woeste zee. Nou komt ons Gooimeer niet echt in de buurt van een woeste zee maar ik had bedacht dat ook daar Photoshop in kon helpen..
Alleen zoals zoveel dingen (in mijn leven in ieder geval) gaat niet altijd alles zoals je vantevoren bedenkt. Eenmaal bij het water aangekomen tijdens het mooiste lichtuurtje van de dag bleek namelijk dat we ‘aan de verkeerde kant’ stonden. Aan zo veel gedacht maar hier dan weer net niet aan. Als ze met haar rug naar het water zou gaan staan zou ik tegen de zon in fotograferen. Kan leuk zijn maar is niet wat ik wilde. Tijd om van locatie te veranderen was er ook niet meer dus werd het aanpassen aan de situatie.

Onbereikbaar..

Toen ik van het idee van het water af was gestapt en me omdraaide zag ik een pad. (als ze haar blinddoek niet om zou hebben zou ze hier dus uitzicht hebben op echt een prachtig woeste zee a.k.a. het Gooimeer.. ;)) Hoewel de woeste zee vast ook heel mooi zou zijn geweest was dat pad ineens zoals het moest zijn. Ik weet niet of het iemand is opgevallen maar ze staat van het pad af. Een bewuste keuze. Haar positie staat symbool voor hoe ik de rechtsgang zie. Onbereikbaar…

Nou dan nog de kleur, het licht was prachtig maar we hebben het hier over een godin. Ik wilde haar neerzetten alsof ze er ineens ‘poef’ was, een wat mysterieuze sfeer om haar heen. Ze kwam even langs voor de foto, nadat ze vastgelegd was was ze ook ineens ‘poef’ weer weg. Als je goed kijkt zie je de wolkjes nog om haar heen..

Nou hebben jullie het eindresultaat gezien, benieuwd naar de pre Photoshop foto?

..daar staat ze dan, een vrouw geblinddoekt en gekleed in een dekbedhoes (de blinddoek en riem komen uit dezelfde hoes).
Op blote voeten, van t pad af en met een denkbeeldige weegschaal in haar rechter en een denkbeeldig zwaard in haar linkerhand..

..en met rode lippen.. ♥

Vergelijkbare berichten