·

Heb je wel nee gezegd?

5 x 30 rode lippen foto’s heb ik nu gemaakt en in de 5 jaar dat ik deze foto’s maak is de term ‘nee is nee’ veel voorbij gekomen. Heel veel.. veel te veel! Omdat ik wist en weet dat iedereen die deze term gebruikt dat doet met niets anders dan goede intenties en vanuit een liefdevol hart heb ik het altijd maar gelaten. Ik hield het trieste gevoel wat dit in mij opriep voor mezelf. Maar sommige dingen kun je beter niet voor jezelf houden, dat richt alleen maar meer schade aan.. schade die niemand heeft willen veroorzaken. En dus is mij geadviseerd dat ik beter uitleg kan geven waarom ik vind dat dit nooit meer gezegd zou mogen worden.
Dit jaar ben ik daarmee begonnen. Ik ben met vrouwen in gesprek gegaan en heb teksten iets aangepast.. omwille van het project.. omwille van mijzelf.

Soms wordt er niet afwijzend gereageerd..

Oke.. tuurlijk.. nee is gewoon nee.. punt uit klaar. Absoluut waarheid.
Maar.. er zijn zo ontzettend veel gevallen van seksueel misbruik waarin het hele woord nee simpelweg gewoon niet is gezegd! Sterker nog.. er kan zelfs zowel verbaal als non-verbaal niet afwijzend worden gereageerd op sex en dan toch is het seksueel misbruik! Dus zelfs als een slachtoffer niet tegenwerkt, niet vecht, geen nee zegt en alles ondergaat kan er sprake zijn van verkrachting. En daarbij kan er dus ook sprake zijn van een jarenlang trauma.. van verdriet.. van angst. En het laatst wat je wilt is zo iemand het gevoel geven dat ze zichzelf tekort heeft gedaan omdat ze geen nee heeft gezegd.

Ze ondergaat omdat ze op dat moment niet anders kan! Als ze bijvoorbeeld vanwege drugs in haar drankje tot niets meer in staat is, of wat als ze slaapt? Niemand die zo’n vrouw gaat vragen of ze wel nee heeft gezegd.. toch? Dan heb je ook vrouwen die bedreigd worden met een (vuur)wapen. Die zijn weliswaar wel bij kennis maar soms eigenlijk ook weer niet. Dan wordt er niet meer nagedacht maar slaat het overlevingsmechanisme aan en dat kan er zomaar voor zorgen dat je bevriest met als resultaat dat je helemaal niets anders meer kan doen dan ondergaan..

Dan is het kwaad al geschied..

Maar buiten bovenstaande situaties om.. als je er goed over nadenkt.. stel dat de vrouw in kwestie wel nee zegt. In hoeveel gevallen is het kwaad dan al niet geschied?
Neem bijvoorbeeld het meisje die na het zwemmen zich om staat te kleden in een hokje. Vanuit het niets kroop de jongen haar hokje in en gleed met zijn hand in haar broekje. Ze riep “rot op”.. maar zijn handen zaten al op plaatsen waar ze niet horen..
En welke vrouw kent het niet. Heerlijk los gaan op de dansvloer en hij die vanaf achter ineens met zijn erectie tegen je aan gaat staan schuren en je billen vast grijpt. Of wat als je aan het einde van een geslaagde date de kus heel fijn vindt. Maar het feit dat hij dat als aanleiding zag om binnen no time zijn broek op zijn enkels te hebben je echt misselijk maakt. Het tienermeisje die net een vriendje heeft en eigenlijk nog niet verder wil gaan maar het met tegenzin maar doet omdat ze niet aan durft te geven er nog niet aan toe te zijn..

Of wat als ze nog maar een kind is en simpelweg geen idee heeft van wat hij nou allemaal doet.. hoe moet ze dan nee zeggen?

Alleen ja is ja..

Kunnen we afspreken dat we als het gaat om sex nooit meer uit zullen gaan van het idee dat nee nee is. Laten we vanaf nu allemaal stellen dat alleen ja ja is.. en verder alles nee! Weet je iets niet zeker, vraag het! Communiceer & respecteer. Ik geef het door aan mijn kinderen, doen jullie dat ook?

Vergelijkbare berichten