Keukengeheimen

Millionaire’s shortbread

Niet t meest verantwoorde wat je kunt eten maar gebak en alles wat er op lijkt.. ik hou er van! Het maken daarvan is alleen niet mijn sterkste punt. Koekjes, taartjes, cakejes… ik vind t altijd weer een bijzonder moment als blijkt dat het gelukt is!
Nou is deze shortbread er eentje in de categorie.. kan eigenlijk niet mislukken! En inderdaad.. alle keren dat ik hem gemaakt heb.. is ie gelukt!

Dulce de leche
1 blikje gezoete gecondenseerde melk.
1 theelepel grof zeezout

Zet het blikje in een pan volledig onder water en breng het aan de kook. Laat op laag vuur 2 uur koken. Zorg ervoor dat het blikje de hele tijd onder water blijft staan, voeg tussendoor zo nodig extra water toe.
Laat het blikje daarna op het aanrecht afkoelen.

Shortbread
150g bloem (ik gebruik zelf graag volkoren)
100 gram gezouten roomboter (kamertemperatuur)
60g witte basterdsuiker
Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Meng de bloem, boter en de suiker. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het deeg in de vorm en bak in 20 minuten goudbruin en gaar.

Open voorzichtig het blikje dulce de leche, roer het goed door en breng op smaak met het zeezout. Verdeel het over het lauwe shortbread en laat het ongeveer een uurtje afkoelen in de koelkast.

Chocoladelaag
200g pure chocolade
30g boter
60g witte chocolade

Smelt de pure chocolade met de boter samen au bain-marie. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Giet de pure chocolademassa over de koek en verdeel het gelijkmatig. Lepel er strepen witte chocolade over en maak met behulp van een satéprikker een soort van marmer effect.

Laat het shortbread ongeveer 4 uur opstijven in de koelkast en snijd voor het serveren in stukken.