·

Turkse baklava

Als je baklava wilt maken kun je je lol op. Internet staat echt vol met veel verschillende manieren van bereiden. Zelfs de ingrediënten wisselen nogal. Maar wat mij betreft zijn pistachenootjes echt een key ingredient en de versies met bijvoorbeeld walnoot of pecan gewoon nep haha..

Baklava vereist niet veel ingrediënten en is daarom ook vrij simpel om te maken. Ik koop kant en klare filodeeg omdat zelf filodeeg maken echt heel tijdrovend werk is en die uit de winkel gewoon goed smaakt.
Wat je nodig hebt aan ingrediënten ligt aan de grote van de schaal waarin je het maakt. Mijn recept is gebaseerd op een bakvorm van 24,5x34cm*.

Ingrediënten:

  • 175 gr ongezouten roomboter
  • 16 vellen filodeeg (2 pakken van de AH)
  • 300 gr pistachenoten (ongezouten & gepeld)
  • 2 tl kaneel
  • 2 el kristalsuiker

Voor de siroop

  • 300 gr kristalsuiker
  • 200 ml water
  • 100 ml honing
  • Sap van een halve citroen

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Hak de pistachenootjes fijn en voeg de 2el suiker en de 2tl kaneel toe.
  • Smelt in een pan de roomboter op een laag vuurtje.
  • Vet een bakvorm in met een laagje gesmolten roomboter en leg twee vellen filodeeg in de bakvorm. Als je vel niet groot genoeg is kun je gerust een reep afsnijden van een ander vel om je bakvorm op te vullen.
  • Bestrijk de filodeeg met de gesmolten roomboter, leg er opnieuw 2 lagen filodeeg op en bestrijk ook deze met de gesmolten boter. Herhaal dit tot er 8 vellen filodeeg in de bakvorm liggen.
  • Strooi op de 8ste laag filodeeg de gehakte pistachenoten, hou een beetje apart voor de garnering op het laatst.
  • Leg er dan opnieuw steeds 2 lagen filodeeg op en bestrijk deze met boter tot er weer 8 lagen zijn.
  • Als het goed is heb je nu 8 lagen filodeeg met boter, een laag gehakte pistachenootjes en dan weer 8 lagen filodeeg met boter.
  • Snijd de baklava met een scherp mes in gelijke blokjes.
  • Verdeel het restant boter erover.
  • Zet de vorm in het midden van de oven en bak de baklava in ongeveer 45 minuten mooi goudbruin.
  • Doe voor de siroop het water, de suiker en de honing in een pan en breng aan de kook.
  • Laat 15 minuten zachtjes pruttelen, draai het vuur uit, voeg het citroensap toe en laat afkoelen tot de baklava klaar is.
  • Haal de baklava uit de oven en giet de siroop er overheen.
  • Laat de baklava minstens een halve dag rusten, zo kan de suikersiroop er goed intrekken.

Tip; Baklava bewaar je niet in de koelkast maar in een goed afgesloten bak of zak op kamertemperatuur.

Afiyet Olsun!

*Ik heb deze bakvorm van de Action gebruikt.

Vergelijkbare berichten