Keukengeheimen, Zoetigheid

Sütlaç (Turkse rijstpudding)

Sinds het overlijden van mijn moeder in 2021 ben ik paps mantelzorger. Dit houdt onder andere in dat ik er voor zorg dat hij te eten heeft. Koken kan hij niet, heeft hij nooit echt gekund maar de laatste jaren ziet hij nauwelijks nog iets en heeft hij last van tremor.

Bakjes vol vul ik met eten waarvan sommige dingen op speciaal verzoek, zoals bijvoorbeeld rijstpudding! Oke.. dacht ik de eerste keer.. is dat lekker?!

En mensen… het is lekker!! Het is heerlijk zelfs, zoet en romig! Had ik echt nooit verwacht! Het is dat mijn vadertje er om vroeg, uit mezelf zou ik dit nooit gemaakt en geproefd hebben!

Ik heb verschillende Turkse kookboeken waar een recept voor Sütlaç in staat en ook op t net zijn verschillende te vinden.. maar uiteindelijk heb ik met een combi mijn eigen versie maar gemaakt.

Het is supersimpel maar kost wel wat tijd omdat je je pan goed in de gaten moet houden en veel moet blijven roeren.
Kookt de melk te hard dan stroomt het over en/of bakt het aan. Ik heb er ervaring mee…..

Ingrediënten

  • 175gr rijst (Risotto of van de Turkse winkel)
  • 150ml water
  • 150gr kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1l volle melk

Bereiding

  • Breng in een pan het water met de rijst aan de kook, blijf het roeren tot het een mooi prutje wordt.
  • Voeg de kristal en vanillesuiker toe en roer ook dit constant goed door totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Voeg rustig de melk toe en blijf goed roeren.
  • Zodra het begint te bubbelen zet het vuur dan zo zacht mogelijk en laat het onder af en toe roeren zonder deksel op de pan zo’n 30 tot 40 minuten staan tot het een dikkere substantie is.
  • Doe het in kommetjes en laat het (in de koelkast) goed afkoelen. (Bij het afkoelen zal de pudding ook dikker worden)

Eet smakelijk!

Tip; lekker met wat kaneel en/of gehakte pistachenootjes.

image_pdfDownload als PDFimage_printKlik hier voor een printbare pagina