Schrijfsels

In ‘t bloed – De allochtoon

Ruim twintig jaar geleden deed ik eens mee aan een duffe enquête. 1 van de eerste vragen was of je autochtoon of allochtoon bent. Tussen haakjes stond achter autochtoon dat beide ouders in Nederland geboren zijn en achter allochtoon dat 1 of beide ouders in t buitenland geboren zijn. Wait.. what.. ik ben dus een allochtoon?!

Ver in de twintig was ik lieve mensen.. ver in de twintig en ik belandde spontaan in een identiteitscrisis!

Persoon met migratieachtergrond

Het woord ‘allochtoon’ is in 2016 vervangen omdat het een negatieve ondertoon heeft. Het werd ‘persoon met migratieachtergrond’. Het beestje ziet er nog t zelfde uit maar heeft een nieuw naampje gekregen. Dan heb je wat die migratieachtergrond betreft ook nog de twee smaakjes westers en niet-westers en kan t onderverdeeld worden in 1ste, 2de of 3de generatie! Ik ben.. komt ie.. een 2de generatie persoon met een niet-westerse migratieachtergrond. Persoonlijk vond ik allochtoon makkelijker.. maar hey.. wie ben ik..

Mijn moeder was ook een 2de generatie persoon met een migratieachtergrond maar dan westers.. haar moeder was namelijk een Oostenrijkse, geboren in Wenen. Mijn vader, geboren en opgegroeid in Turkije, is een 1e generatie persoon met een niet-westerse migratieachtergrond. Ik zou t nog verder door kunnen trekken want 1 van de grootouders van mijn moeder is een geboren Hongaar en 1 van de grootouders van mijn vader een Tsjech.. en 1 van die voorouders is dan weer.. haha.. nee.. meer weet ik niet.. althans.. niet met zekerheid.

Halfbloed

Kort gezegd ben ik een halfbloed.. of een dubbelbloed voor een ieder die moeite heeft met t woord halfbloed. Er zijn namelijk ook weer mensen die vinden dat het woord halfbloed een negatieve ondertoon heeft. Dubbelbloed zou mooier zijn want dan heb je best of both worlds en half is maar zo euh.. ja zo halferig.

Maar ik ben wel echt een halve van beide hoor.. zo hou ik van Turks eten maar kan t niet echt goed koken, hou van de Turkse muziek maar beweeg er op als een gemummificeerd paard en (her)ken ik de Turkse taal maar spreek of versta het niet. Tel daarbij op dat ik weet hoe ik aardappelen moet koken maar ze niet zo lekker vind, liever in m’n blote reet een marathon ren dan naar de Toppers ga en vloeiend de Nederlandse taal spreek maar alsnog vaak de onzin die sommige mensen weten uit te kramen niet begrijp.

Hoezo best of both worlds. Nee.. ik ben zonder twijfel een halfbloed. Maar noem me lekker wat je wilt.. potato potato.. <komt geschreven toch minder pakkend over he..

Kwartjes

Mijn kinderen.. je raadt t al.. zijn 3de generatie personen met een niet-westerse migratieachtergrond.. het zijn kwartbloedjes. En met name de oudste vond dat zo interessant dat ze besloten had om er een DNA test tegenaan te gooien.

Ik heb daar dus echt gewoon zo vaak over gedacht maar had er weinig vertrouwen in. Zo vaak op t punt gestaan om te zien wat voor bloed er door mijn aderen stroomt.. en mijn kind.. die doet t gewoon!

Ik kreeg een dikke bubbeltjes envelop in mijn handen geduwd.. “Mam.. er moet iets van een postzegel op ofzo, wil jij dat doen want ik heb geen idee..” Echt.. de jeugd van tegenwoordig..

Ik frankeerde t ding.. gooide hem in de brievenbus en t wachten begon……

Wordt vervolgd

image_pdfDownload als PDFimage_printKlik hier voor een printbare pagina